Książka Miesiąca IBUK Libra
Grudniowy prezent od #IBUKLibra to "W kuchni jak na wojnie" autorstwa Marii Barbasiewicz.
Autorka opisuje związki kuchni i historii na tle wydarzeń politycznych, procesów społecznych i zmian cywilizacyjnych, które kształtowały oblicze świata od końca XVIII do pierwszej połowy XX wieku. Głównymi bohaterami książki są wielcy francuscy kucharze, między innymi Marie Antoine Careme, Auguste Escoffier czy Alexis Soyer. Poznajemy również Paula Tremo – kucharza Stanisława Augusta Poniatowskiego, Karola Gundela – autora najlepszych naleśników, Franza i Eduarda Sacherów – twórców sławnego tortu, oraz sławnego smakosza Maurice’a Edmonda Saillanda Curnonsky’ego – współinicjatora rankingów kulinarnych Michelina.
Link do książki https://bit.ly/49ZxWoE.
Jeśli nie korzystacie jeszcze z IBUK Libry, możecie uzyskać kod dostępu do treści książki w Bibliotece lub kontaktując się z nami mailowo: biblioteka@sroda.pbp.poznan.pl.